Espanjan Joulu

Jouluna, niin kuin kaikkina muinakin juhlapäivinä, espanjalaiset keräävät koko sukunsa ympärilleen ja rupeavat syömään!

Jouluna herkutellaan erityisesti äyriäisillä: hankitaan kalliita piikkihummereita ("langostas") ja jättisuuria katkarapuja ("gambas"). Kinkkua ruokapöydästä ei löydy. Perinteinen liharuoka on sen sijaan eräänlainen täytetty murekerulla, jossa sisällä jauhelihamassa seassa on keitettyjä kananmunia ja rulla on kääritty kokoon kanan tai kalkkunan lihalla. Toinen perinteinen liharuoka, varsinkin maaseudulla, on monipuolinen lihakeitto "cocido", jota valmistetaan muidenkin suurten juhlapäivien aikaan. Myös kalkkuna ("pavo") on ollut vanhastaan jouluinen ruoka. Joulupöydän erityinen vihannes on kukkakaali ("coliflor").

Jälkiruokina on hyvin makeita leivonnaisia ja perinteisiä joulumakeisia, "turróneja". Alkuperäinen turrón tehdään mantelimassasta, sokerista, jauhoista ja hunajasta. Se on arabialaista alkuperää ja on periytynyt maurien ajalta. Nykyisin turróneja on lukuisia eri lajeja, esim. suklaisia tai karamellityyppisiä, samoin manteleilla tai pähkinöillä täydennettyjä. Muita herkkija ovat öljytilkassa kostutetut paahdetut pähkinät (toñias) ja kuivatuista hedelmistä ja voista valmistetut makeiset (mantegados). Kuten tapaan kuuluu, aterialla viihdytään tuntikausia.

Joulu ei ole katolisen kristikunnan suurin juhla. Sen asema on kiistatta pääsiäisellä. Joulu on tavanomaisempi juhla. Jouluaattona eletään lauantai -aikataulun mukaan. Ravintolat ovat avoinna, mutta niissä kaikissa on yleensä yksityistilaisuus. Ulkomaalaiset ovat varanneet ne nauttiakseen omista jouluaterioistaan. Joulupäivänä Espanja elää sunnuntain aikataulun mukaan.

Lapsille joulunajan tärkein päivä on ilman muuta loppiainen, sillä loppiaisaattona kolme itäisen maan tietäjää, Los Reyes Magos, saapuvat tuoden lasten joululahjat! Kolme tietäjää (tai Kolme Kuninhasta, niin kuin heitä myös kutsutaan) ovat Caspar, Melchior ja Balthasar. He saattavat vierailla kaupungissa jo aiempinakin päivinä jakaen makeisia, jututtaen lapsia ja kysellen heidän lahjatoivomuksiaan.

Aiemmin, kun elintaso Espanjassa oli alhaisempi, lasten joululahjat olivat usein koulutarvikkeita, jotka perheet joutuivat itse kustantamaan (niin kuin tosin joutuvat edelleenkin). Koulureppu oli lähes aina joululahjana saatu.

Viime aikoina Espanjassa on yleistynyt myös saksalainen tapa joulupuun koristamisesta. Joulupuu ei kuitenkaan ole kuusi, joita Espanjassa ei juuri ole, vaan se on yleensä mänty tai sypressi.

Merkittävä esine joka jokissa on "jouluseimi", Pesebre (pesebre = seimi, kaukalo). Se on kokoelma jouluisia hahmoja ja tavaroita, joiden muassa on tietysti myös seimi, jossa Jeesus -lapsi nukkuu. Sen lisäksi mukana on Maria ja Joosef, paimenia, enkeleita ja erilaisia eläimiä, eniten tietysti lampaita, aaseja ja kameleita. Profeetta Jesajan mukaan Jeesuksen syntymää oli todistamassa muuli ja härkä, joten ne ainakin ovat mukana. 

Jouluseimen hahmoja lisätään vuosi vuodelta ja aiemmin hankittuja kunnostetaan ja maalataan /vaatetetaan uudelleen. Hahmot voivat olla puusta, posliinista/keramiikasta, korkista, metallista tai muovista ja asetelmiin käytetään lisäksi heiniä, kuivattuja kukkia, sammalta, kivia, sahanpuruja ja alumiinifoliota. Suvussa pitkään olleet seimiasetelmat saattavat olla jo hyvinkin runsaita ja kookkaita, jolloin niistä aletaankin jo käyttää nimeä "Belén" (Betlehem) tai "Portal de Belén" (Betlehemin sisäänkäynti). Ne ovat usein hyvin taidokkaita ja uskomattoman upeita taideteoksia. Kaupungit pystyttävät omat "Betleheminsä" keskeiselle paikalle, usein kirkon luokse. Torreviejan kaupungin "Betlehem" on kirkonaukiolla ja se alkaa olla jo hyvin runsas. Se on varsinainen nähtävyys ja niinpä sen ympärillä usein kiertääkin pitkä katsojuen jono. "Belénit" kootaan perinteisesti 8.päivänä joulukuuta, joka on kansallinen pyhäpäivä "Inmaculada Concepción" ("Perisynnitön Sikiäminen"). Asetelmat ovat paikallaan aina loppiaiseen saakka.


Ohessa kuvia Torreviejan joulun 2010 "Betlehemistä"


betlehem_020.jpg


betlehem_021.jpg
betlehem_022.jpg
betlehem_023.jpg
betlehem_024.jpg
betlehem_025.jpg
betlehem_026.jpg
betlehem_027.jpg
betlehem_028.jpg
betlehem_029.jpg
betlehem_030.jpg

Ja tässä vielä muutama kuva espanjalaisten joulukoristeista:

betlehem_038.jpg

joulupukki_009.jpg

Jouluvalot kuuluvat myös espanjalaisten katukuvaan ja joululauluja soitetaan kaupassa samalla tavalla kuin Suomessa.

Hyvää Joulua! Feliz Navidad!