Torrevieja

Torreviejan kaupungin nimi tarkoittaa "vanhaa tornia" (La Torre Vieja). Alueella on kautta aikojen ollut vartiotorni. Kaupungin korkeimmalla kohdalla eli Torre del Moron kukkulalla oleva nykyinen torni, joka on muodostunut kaupungin symboliksi, on rakennettu kuitenkin vasta 1990 -luvun puolivälissä.

Vuonna 1996 Torreviejan asukasluku ylitti 50.000 asukkaan rajan, jolloin siitä tuli varsinaisesti kaupunki EU:n normien mukaan.

Toukokuussa 2010 kaupungissa oli jo 102.658 kirjoittautunutta asukasta, jotka edustivat yhteensä 117 kansallisuutta. Vuodenvaihteessa 2010/2011 asukasluku oli 103.540 asukasta. Kuitenkin keskeisimpänä lomakautena eli elokuussa kaupungissa arvioidaan olevan lähes miljoona ihmistä.

Torreviejan kaupungin pinta-ala on 72 neliökilometriä, josta suolajärvien osuus on 37 neliökilometriä. Torreviejasta on matkaa Madridiin 445 km, Barcelonaan 570 km, Valenciaan 217 km ja Murciaan 46 km.

El Torre Viejo "Vanha torni"

Kuningas Alfonso XIII oikeutti 4.2.1931 Torreviejan käyttämään kaupungin nimeä. Torreviejan kaupunki vietti 75-vuotisjuhliaan 4.2.2006. Juhlassa kaupunginjohtaja Pedro Hernández Mateo ojensi muistodiplomin jokaiselle elossa olleelle vuonna 1931 Torreviejassa syntyneelle kaupunkilaiselle eli yhteensä 71 henkilölle. Muistodiplomissa oli kuva Torreviejasta vuodelta 1931.

Torreviejaa hallitsevat kaksi suurta suolajärveä, "Las Salinas". Suolajärvet tekevät Torreviejan pienilmaston ("mikroilmasto") ainutlaatuiseksi maailmassa. Sanotaan, että Torreviejassa on "helppo hengittää".

Vuonna 1766 on alueella ensi kerran haihdutettu suolaa merivedestä. Torrevieja sai nimensä vuonna 1803, josta lähtien kaupungissa on ollut suolatehdas. Torreviejan suolatehdas on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin suolantuottaja. Se työllistää lähes 500 henkilöä.

Torreviejan vaakuna

Pienempi suolajärvistä, Laguna de la Mata, on nykyisin luonnonpuistona, mutta suurempi, Laguna de Torrevieja, on edelleen suolanottokäytössä. Tavallaan myös La Matan allas on suolanottokäytössä, sillä merivesi johdetaan Laguna de Torreviejaan sen kautta. Suolaa haihdutetaan koneellisesti 10 kuukauden ajan vuodessa. Puhdistettu suola varastoidaan suuriin kasoihin, suolavuoriin, joista käytetään paikallista nimeä "garberas". Torreviejan suolatehdas on vaihtanut omistajaa vuonna 2005 ja aiemmin järjestetyt opastetut tutustumiskierrokset eivät ainakaan vielä syksyllä 2010 olleet mahdollisia.

Keskikaupungilla on Museo del Mar y de la Sal ("meren ja suolan museo"), jossa voi tutustua suolan tuotannon ja viennin historiaan. Museoon ei peritä pääsymaksua. Osoite on Calle Patricio Perez, 10.

Monet käyvät peseytymässä suolajärvessä, koska sen vedellä on suotuisia vaikutuksia iho-oireisille. Järven syvyys on enimmillään 80 cm ja rannoilta vain noin 10-20 cm, joten järvessä on helppo "tallustella" kovalla suolapohjalla. Halkeilevat kantapäät korjautuvat pitkäksi aikaa jo pienenkin kävelytuokion tuloksena. Järvi on pääosin aidattu, mutta esimerkiksi Torretan kaupunginosan kohdalla on useita portteja, joiden kautta voi kulkea rantaan.

Järven suolapitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mutta on yleensä 35-40 %, joten vesi vastaa Kuolleen meren vettä. Siinä on vaikea uida, koska veden kannatusvaikutus pyrkii kääntämään ihmisen selälleen. Sen sijaan järveen on hyvä istahtaa kellumaan!

Rantakatu

Torrevieja tunnetaan paikkakunta, jonka kautta Karibianmeren saarilta peräisin oleva tunnelmallinen habaneras -musiikki on tullut Eurooppaan suolaa laivanneiden merimiesten mukana. Sen kunniaksi kaupungissa järjestetään joka vuosi elokuussa kaksiviikkoiset Habaneras -festivaalit.

Kaikilla itseään kunnioittavilla paikkakunnilla Espanjassa on vähintään neljä fiestaa eli juhlaa vuodessa, joten Torreviejassakin vietetään Habaneras -festivaalien lisäksi monia muitakin vuosittaisia juhlia.

Heinäkuun 16.päivän aikaan juhlitaan Pyhän Carmenin ("Virgen del Carmen") päivää. Hän on kalastajien ja merenkulkijoiden suojeluspyhimys, minkä vuoksi juhlat ovat merihenkiset.

Joulukuun alussa Pyhien esi-isien viikkojen ("Fiestas de Patronales") aikaan on Kukkaisfiesta (("Ofrenda Floral"), jolloin paikalliset liikkeet, oppilaitokset, yhdistykset ja seurat teettävät kaupungin suojeluspyhimyksille uskomattoman upeita kukkalaitteita ja -kimppuja. Ne kannetaan kulkueessa kirkon portaille, jonne Neitsyen patsas tuodaan kukkia ihailemaan. Kauneimmasta kukkalaitteesta äänestetään. Voittaneen kukkalaitteen teettäjä saa kunniakirjan, joka on erittäin arvostettu.

Helmikuussa vietetään Torreviejan karnevaaleja, "El Carneval". Karnevaalien päätöskulkueen ohimarssi saattaa kestää useamman tunnin! Kadun varrelle kannetuista tuoleista kannattaa vuokrata itselleen istuin kulkueen ajaksi.

Toukokuussa on Sevillanas päivät, jolloin kaduilla tanssitaan askelkuvioiltaan monimutkaisia sevillanas -tansseja ja kaupungille on pystytetty telttoja, joihin kaupungin liike-elämän edustajat kutsuvat asiakkaitaan syömään ja juomaan.

Haluatko lukea, miten Espanjassa vietetään joulua?

Valencian maakunnassa pääsiaisen vietolla on tavanomaista juhlavammat perinteet. Pääsiäisen aikaan saattavat monet liikkeet viettää lomaa useamman päivän, jopa parikin viikkoa. Torreviejan kaupungissa on Pääsiäismuseo, Museo de Semana Santa, jossa ovat varastoituna kaikki pääsiäiskulkueessa kannettavat pyhäinkuvat ja veistokset. Käynti museossa on maksuton, ellette halua antaa pientä rahalahjaa vapaaehtoisin voimin ylläpidetylle museolle. Sitä varten on ovenpielessä pieni lipas.


Aallonmurtaja

Laajat loma-asuntoalueet reunustavat kaupungin vanhaa keskustaa, joka on viime vuosina nopeassa tahdissa saneerautunut yksikerroksisista vaaleiksi rapatuista rakennuksista kuusikerroksisiksi kerrostaloiksi. Katuja ei ole kuitenkaan levennetty vaan ne ovat edelleen kalastaja- ja suolatehdaskylän ajoilta periytyneessä kapeudessaan.

Kun kaupunki on lomanviettäjille tarkoitettu, siellä on tarjolla kaikki, mitä vaativa ja maksukykyinen lomailija suinkin voi tarvita. Kaupungin liikkeiden tavaravalikoimat ovat hyvin monipuoliset.

Ympäristössä on viisi merkittävää golfkeskusta (Villamartin, Campoamor, Las Ramblas, La Marquesa ja La Finca).
Kaupungin venesatama on Välimeren alueen suurimipia ja pitkällä aallonmurtajalla suojattu.
Tuloväylällä maksimisyvyys on peräti 9 metriä. Paikallinen purjehdusseuran talo Real Club Nautico palvelee kaikin tavoin veneilijöitä. Laituripaikkoja ja veneitä on myös vuokrattavana. Veneitä vuokrattaessa on esitettävä avomeripurjehtijan kirja.

Satama

Satama

Ympäristössä on lisäksi muutamia merkittäviä ratsastuskeskuksia. Asiakkaamme ovat suositelleet mm. El Refugio -ratsastuskeskusta, joka sijaitsee La Matalta hieman Guardamariin päin. Sukellusharrastus on vireätä. Alan harrastajille tiedoksi: harppuunapyynti alueen vesissä on kielletty.

Kaupungin alueella on useita uimarantoja, jotka kaikki ovat laadukkaita hiekkarantoja. Etelästä lukien ensimmäisenä on aivan kaupungin rajalla oleva Playa de la Punta Prima, sitten suolasataman molemmin puolin olevat rannat Playa de los Naufragos ("Haaksirikkoisten ranta") (aiemmin Playa de Poniente) ja Playa del Acequión ("Kanavaranta"). Aivan ydinkeskustassa sijaitsee Playa del Cura ("Papin ranta"), jonne johtaa upea kävelyranta Paseo Maritimo. Seuraavana on tilava Playa de los Locos ("Hassujen ranta") (aiemmin Playa del Salaret), jossa sielläkin on rannan läheisyydessä runsas ravintolatarjonta. Pisin hiekkarannoista on Playa de la Mata ("Pensaikkoranta"), joka Torreviejan osaltaan on yli kolmen kilometrin pituinen ja jatkuu oikeastaan yhtenäisenä yhdentoista kilometrin päässä sijaitsevaan Guardamar del Seguran kaupunkiin saakka. Kaikki Torreviejan rannat ovat saaneet Euroopan puhtaan veden sinisen lipun.

Playa de los Locos

Playa de la Mata

Kaupungissa on myös kesäaikaan avoinna oleva vesipuisto "Aquopolis".

Vauhtia lomaan tarjoaa Orihuela Costan Go Kart -karting rata.

Tekemistä ja näkemistä lähialueilla:
Elchen eläintarha Rio Safari
Tabarcan saari
Näkemisen ja kokemisen arvoinen Guadalest!
Innokkaalle kenkien shoppailijalle viihdykettä tarjoaa Salvador Artesano Elchessä.
Mikäli olet Torreviejassa lomalla pidemmän aikaa ja lähialueen nähtävyydet ovat tulleet tutuiksi, niin muutaman tunnin ajomatkan päässä Valencian Oceanograficissa on nähtävää koko perheelle.

Ohessa vielä kuvia Torreviejan alueelta:

Kävelykatu illalla.

Jalkapallon MM -ottelun (2011) seurausta.

La Mata

La Mata

Rantakatu

Aallonmurtajalta

Aallonmurtajalta

"Suolavuoret"

"Suolavuoret"